Web Yazılımı?

İnternet sitelerinin gözünüze çarpan ilk yüzü tasarım yapısı ve yerleşimidir. Ziyaretçiler, öncelikle web tasarımın göze ne denli hoş göründüğüyle ilgilenir. Web sayfasının ön yüzünün arkasında yatan bir aslan vardır ki, bu da web yazılımı olarak bilinen kod mimarisidir. İntenet sayfalarının hareketli olarak çalışmasına olanak tanıyan bu kodlama mimarileri sayesinde web sitesi kullanıcı taleplerine cevap verebilir. Bir internet sayfası tasarım etabının ardından web yazılımı sürecine eriştiğinde bir çok farklı yazılım kod yapılarını içinde barındıracak biçimde harmanlanarak çalışır duruma getirilir.

Hangi Web Yazılımı Çeşitleri Kullanılıyor?

1- HTML: "Hyper Text Markup Language" Türkçe'ye "Hiper Metin Biçimlendirme Dili" olarak çevirebiliriz. HTML işaretleme türü kendi başına programlama dili olarak kullanılamaz; fakat HTML dilini yorumlayabilen yardımcı programlar aracılığıyla çalıştırılabilen bir forma bürünebilir. HTML, geçmişten günümüze geliştirilerek HTML5 dediğimiz 5. versiyonuna erişmiştir.

2- CSS: "Cascading Style Sheets" yani Türkçe ismiyle "Basamaklı Stil Sayfaları" HTML işaretleme diliyle yapılandırılmış kodlamaların görsel bakımdan zengin biçimde ekrana yansıtılmasını sağlayabilmek maksadıyla kullanılır. Web sitelerinde kullanılacak boyut, renk, font vb. elemanları tek bir dosya üzerinde toplayarak hızlıca yönetebilmemize olanak sağlayarak işimizi kolaylaştırır. CSS, 3. versiyonuna ulaşmış durumda.

3- JavaScript: Hemen hemen bütün web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir programlama dilidir. JavaScript kullanılarak oluşturulan istemci taraflı betikler aracılığıyla tarayıcının ziyaretçiyle etkileşim sağlaması, tarayıcının kontrol edilmesi, senkron olmayan yani asenkron biçimde sunucuyla iletişime geçilmesi ve internet sayfası içeriklerinin değiştirilebilmesi gibi çeşitli işlevsellikler elde edilir.

Şimdiye kadar okuduklarınızla, web yazılımı olarak kullanılan HTML, CSS ve JavaScript mimarilerini sizlerle tanıştırmış olduk. Geçmişte, web sitesi oluşturmak için HTML ve CSS yeterli oluyordu fakat gelişen tasarım biçimleri ve kullanıcıların isteklerine binaen, günümüzde destekleyici platformları web sitelerinin kodlama yapılarının içerisine dahil ederek kullanıyoruz. Kimi zaman zorunluluktan kimi zamansa işleri kolaylaştırıldığı ve web yazılımını hızlandırdığı için framework yapılarını, kütüphaneleri, web yazılım dillerini destekleyici eleman olarak kullanabiliyoruz.

Son tahlilde; web sitelerinin görünen ön yüzlerinin ardında yatan yegane güç web yazılımı ve kod mimarisidir. Doğru tasarlanan web sitesini doğru kodlarsanız web sitesi tadından yenmez.